شرکت آبکاری پلاستیک ظریف به عنوان اولین شرکت آبکاری در ایران انواع خدمات آبکاری را با بالاترین کیفیت ارائه می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
در ادامه به بررسی آبکاری پلاستیک و هر آن چه که به این صنعت مربوط می شود، اعم از قیمت آبکاری پلاستیک، انواع مختلف دستگاه آبکاری پلاستیک، طریقه ی آبکاری پلاستیک و… را مورد بررسی قرار دهیم، با ما همراه باشید.
آبکاری پلاستیک چیست؟
به بیان کاملا ساده و قابل فهم آبکاری پلاستیک به یکسری فرآیند گفته می شود که طی انجام این مراحل اجسام پلاستیکی با استفاده از لایه هایی از جنس فلز و یا غیر فلز پوشانده می شوند. مهم ترین هدف ایجاد این پوشش دستیابی پیدا کردن به یک کاربرد مناسب و ایده آل در صنعت، تولید وسایل تزئیناتی با سطوح زیباتر و در نهایت صرفه جویی کردن در هزینه ها انجام شود.
تمامی این فرآیند ها به عنوان یک صنعت نو و مدرن مورد استفاده قرار می گیرد. مهم ترین دلیل استفاده از پلاستیک ها در صنعت های مختلف، نیاز به زیباسازی، به صرفه بودن و راحتی استفاده از آن ها است. به عنوان مثال یک پلاستیک را به راحتی می توان به شکل دلخواه و مورد نیاز تبدیل کرد و قالب گیری بسیار سریع تری را نسبت به انواع فلزات دارد. در ادامه شما را با مهم ترین مراحل آبکاری پلاستیک آشنا خواهیم کرد.
مراحل آبکاری پلاستیک کدام اند؟
با توجه به نیاز های متفاوت در صنعت های مختلف موجود در سراسر کشور از روش های بسیار متفاوتی جهت آبکاری استفاده می شود. از رایج ترین روش های آبکاری می توان به آبکاری الکتریکی، آبکاری تبدیلی، آبکاری شیمیایی و … اشاره کرد.
به طور کلی آبکاری قطعات پلاستیکی در دو مرحله اصلی به شرح زیر انجام می شود.
- رسانا کردن پلاستیک
- آبکاری
همچنین مقاله آبکاری قطعات ریز پلاستیکی را ببینید.
چگونگی رسانا کردن پلاستیک ها و آبکاری
طریقه ی آبکاری پلاستیک به این صورت آغاز می شود که پلاستیک را باید هادی یا همان رسانا کرد. جهت رسانا کردن پلاستیک و آبکاری آن باید مراحل شرح داده شده در قسمت زیر تکمیل شوند.
مرحله چربی گیری
اولین مرحله چربی گیری است. با توجه به این که پلیمر ها هنگام بیرون آمدن از قالب دارای الکتریسیته ی ساکن می باشند، در صورتی قرار گیری در محیط هایی که تمیز نباشد و آلودگی هایی به همراه داشته باشد میزان آلودگی موجود را جذب خواهد کرد. به همین دلیل پلاستیک ها به مرحله ی چربی گیری جهت آبکاری نیاز دارند. معمولا چربی گیری ملایم کافی کی می باشد اما در بعضی از مواقع به استفاده از اسید کرومیک نیاز است.
مرحله ی اسید شویی
مرحله ی پس از چربی گیری، مرحله ی اسید شویی یا همان پیش زبرسازی است و مهم ترین هدف این مرحله از بین بردن تمام خاصیت قلیائیک پلاستیک و ایجاد حالتی برای انجام زبر سازی اولیه است.
در مقاله های آبکاری گردون زاماک و آبکاری گردون آهن می توانید اطلاعات بیشتری نسبت به این صنعت کسب کنید.
مرحله ی زبر سازی یا Etching
در مرحل ی زبرسازی سازی میکروسکپی می توان میزان چسبندگی فلز به پلیمر را افزایش می یابد. زبرسازی به دو روش کلی مکانیکی و شیمیایی در صنایع مختلف استفاده می شود. یکی از رایج ترین روش های مورد استفاده جهت زبرسازی سطح قطعه، پرتاب کردن شن و یا استفاده از روش بمباران شن می باشد.
البته روش شیمیایی نتیجه ی بهتری از بمباران شن دارند و مهم ترین دلیل برتری روش شیمایی عدم تخریب ساختمان ABS است. ترکیب و نسبت محلول های مورد استفاده جهت زبر سازی بسیار متفاوت هستند. محلول زیر سازی توانایی حل کردن جزء پلاستیک و تمام مواد موجود در شبکه را دارا است، به همین دلیل مناسب ترین زمان ماندن قطعه در محلول در جهت رسیدن به نتیجه ی مورد نظر اهمیت بسیار زیادی دارد.
کروم گیری
مهم ترین هدف قرار گیری این مرحله در مجموعه مرحله های آبکاری پلاستیک، صرفه جویی کردن در مصرف اسید کرومیک می باشد. به این صورت که تمامی محلول هایی که از قسمت زبر سازی اضافه بوده و از ظرف خارج می شوند دوباره به کار گرفته می شوند. به هر اندازه ای که محلول مورد استفاده غلظت کم تری داشته باشد و رقیق تر باشد میزان کمتری از آن هدر می رود.
شست و شو
عملیات شست و شو سبب افزایش میزان عمر محلول مورد نیاز جهت آبکاری می شود.
خنثی سازی
در مرحله ی خنثی سازی تمام آثار به جا مانده از محلول اسید کرومیک از بین رفته و خنثی می شود. با استفاده از این مرحله تمام اسید کرومیک های به جای مانده در جاهای مختلف قطعه از بین خواهند رفت. در محلول مورد نیاز جهت خنثی سازی از ۱۸۰ سی سی اسید کلریک خالص استفاده می شود. در این مرحله هواکش ها باید روشن باشند تا تمامی بخارهای تولید شده را به خارج از محیط انتقال دهند.
اسید گیری
در این مرحله تمامی قطعات در یک وان برای اسید کلریک گیری قرار داده می شوند.
حساس سازی
مهم ترین مرحله ی فرآیند آبکاری محسوب می شود. در این مرحله ذره های بسیار ریزی از پالادیوم بر روی آن قرار گرفته می شود و برو روی قطعه محلولی از ترکیب کلرید قلع و کلرید پالادیوم بر روی قطعه ریخته می شود و پس از گذشت مدت زمان مورد نیاز نمک های قلع حذف شده فلز پالادیوم بر روی قطعه قرار باقی می ماند.
شست وشو
در این مرحله قطعات در در مرحله کاملا متفاوت شست و شو داده می شوند.
شتاب دهی
در این مرحله نمک های قلع موجود به صورت کاملا حذف می شوند. این نمک ها می تواند پالادیوم را تا لحظه ی استفاده حفظ کرده و ازبین رفتن آن جلوگیری کنند. با حل کردن قلع در محلول تنها چیزی که بر روی قطع باقی می ماند، پالادیوم است.
شست و شوی نهایی
شست و شوی پس از شتاب دهی نمی تواند به اندازه ی شست و شوی قبل از آن کارآمد باشد اما برای مقابله با واکنش های هیدرولیزی از الزامات محسوب می شود.
آبکاری قطعات پلاستک چه مزایایی دارد؟
مهم ترین هدف استفاده از آبکاری قطعه های پلاستیک را می توان افزایش زیبایی و مقاومت محصول دانست. برای مثال یک قطعه ی پلاستیک را تصور کنید که با استفاده از یک دستگاه آبکاری پلاستیک لایه ی فلزی ظاهری بسیار زیبا و شیک به خود گرفته است. استفاده از روش آبکاری می تواند یک پلاستیک را در برابر خوردگی و آسیب های مختلف مقاوم تر کند. آبکاری قطعات پلاستیکی روش های مختلفی دارد و متناسب با روش مورد استفاده، قیمت آبکاری پلاستیک نیز می تواند متفاوت باشد.